Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą
To super pomysł na wykorzystanie nadmiaru cukinii, ja dostałam jej bardzo dużo od mamy, z jej ogródka. Najprostszym sposobem na zużycie dużej ilości cukinii jest zrobienie z niej zupy! Zupa krem z samej cukinii ma raczej mdły smak. Aby go ożywić dodałam słodki zielony groszku oraz wyrazistą i aromatyczną świeżą miętę. Grzanki serowe dopełniają smaku. Zupa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, świetnie się mrozi. Bardzo polecam!
Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze te przepisy: lasagne z cukinią, szybkie makarony z cukinią: z pesto oraz z warzywami i fetą. Wszystkie przepisy z użyciem cukinii znajdziecie tu: cukinia.
Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą
składniki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 duży ziemniak 130g, pokrojony w dużą kostkę
- 1 kg cukinii pokrojonej na 1 cm plasterki
- 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 3 gałązki mięty około 20 listków
- 100 ml śmietany 30%-36%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- do podania: oliwa z oliwek listki mięty, tarty parmezan, grzanki serowe
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować wszystkie warzywa.
- W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnio-niskim ogniu ok. 8 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz.
- Zwiększyć ogień na najwyższy i dodać drugą łyżkę oleju, pokrojonego ziemniaka i cukinię, smażyć około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się zabrązowią.
- Dodać cebulę z czosnkiem z powrotem do garnka, wymieszać, zalać całość bulionem (ma przykryć warzywa), przykryć garnek pokrywką , zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
- Dodać groszek, zagotować, gotować jeszcze minutę.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać listki mięty, blenderem kielichowym zmiksować dokładnie zupę.
- Dodawanie śmietany: wlać śmietanę do kubeczka, dodawać po łyżce zupy, za każdym razem mieszając, po dodaniu ok. 8 łyżek zupy można dodać śmietanę do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Zupę można podawać polaną oliwą z oliwek, posypaną parmezanem lub z grzankami serowymi (wystarczy kromki chleba z dowolnym serem zapiec kilka minut w piekarniku, do roztopienia się sera).
Brak komentarzy