OBIAD/ polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa kurkowa

17 sierpnia 2020 przez Aleksandra

Prosta, ale rewelacyjna w smaku zupa kurkowa z ziemniakami, koperkiem i czosnkiem. Nietypowym składnikiem jest tutaj ser feta, który dodaje zupie niesamowitego smaku i świetnie pasuje do kurek (ale można go również pominąć). Koniecznie ugotujcie taką pyszną zupkę podczas krótkiego sezonu na kurki.

zupa kurkowa w białym talerzu, niebieska łyżka zanurzona w zupie

Składniki:

Oto czego potrzebujecie do zrobienia zupy kurkowej.

Jak już wspomniałam wyżej, jeśli chcecie tradycyjną zupę, ser feta można pominąć, ale naprawdę warto go użyć.

Koperek i czosnek koniecznie w dużej ilości.

składniki potrzebne do przygotowania zupy kurkowej

Czy trzeba myć kurki?

Kurki podczas mycia chłoną naprawdę sporo wody (nawet o wiele więcej niż pieczarki) przez co ciężko jest je podsmażyć, bo takie mokre kurki dodane na patelnię od razu puszczą wodę i zaczną się dusić. Żeby tego uniknąć, trzeba każdą kurkę po kolei oczyścić lekko nawilżonym wodą ręcznikiem lub gąbeczką.

Ja myję kurki do tego i wielu innych przepisów z kurkami, szczególnie tam, gdzie jest ich spora ilość do umycia. Nie miałabym cierpliwości każdą jedną kurkę oczyszczać do tak prostego i szybkiego przepisu jakim jest zupa. Nie ulega wątpliwości fakt, że kurki trzeba dokładnie oczyścić, bo te czarne kropki to jednak ziemia, której nie zostawilibyście przecież na papryce czy pomidorach. Wybór należy oczywiście do Was.

Jeśli macie czas i ochotę to należy kurki oczyścić suchą szczoteczką / lekko nawilżonym wodą ręcznikiem kuchennym lub gąbeczką. Następnie rozgrzać masło na patelni, jak będzie gorące dodać kurki, smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 1-2 minuty, nie mieszając (jesli przemieszacie kurki to od razu puszczą wodę), potem wymieszać i tylko krótko jeszcze smażyć. Kurki mają zostać chrupiące, nie można ich rozgotować bo będą niesmaczne i miały taką 'śluzowatą’ konsystencję. Tak podsmażone kurki dodać do zupy na końcu, już ich dalej nie gotując (należy je jedynie podgrzać z zupą).

Zupa z podsmażonymi grzybami będzie troszkę lepsza, ale ta różnica w smaku nie jest moim zdaniem na tyle znacząca, żeby uzasadniać taki nadmiar pracy jakim jest oczyszczanie grzybów na sucho.

Jak oczyścić grzyby na mokro: najszybszą metodą jest wrzucenie kurek do dużej miski z wodą, odczekanie chwilę, aż ziemia i inne zabrudzenia opadną na dno miski, następnie ręcznie usuwamy resztę zabrudzeń, które jeszcze zostały na grzybach. Alternatywnie kurki można umyć pod rozproszonym strumieniem wody z kranu.

Jak zrobić zupę kurkową krok po kroku:

lewe zdjęcie: pokrojone składniki na zupę kurkową, prawe zdjęcie: podsmażona cebula w garnku
  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki myjemy, lekko osuszamy i kroimy na 2-4 części, w zależności od wielkości grzybów (małe kurki zostawiamy w całości), ziemniaki obieramy i kroimy na 2 cm kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno (nie przeciskamy przez praskę bo będzie za ostry), koperek kroimy bardzo drobno.
  2. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnio-niskim ogniu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając.
bulion jest dodawany do podsmażonych ziemniaków w garnku

3. Cebulę i czosnek przesuwamy na bok garnka, tak, żeby się nie smażyły (można je również przełożyć na talerz, jeśli tak jest Wam wygodniej). Do garnka dodajemy jeszcze łyżkę oleju i zwiększamy ogień na najwyższy. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 2 minuty bez mieszania, dając im się zabrązowić. Następnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

4. Dodajemy bulion i kurkumę, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 7 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.

śmietana jest dodawana do zupy kurkowej

5. Do garnka dodajemy kurki, doprowadzamy zupę do zagotowania i gotujemy ok. minutę. Kurki powinny być trochę miękkie i trochę chrupiące (rozgotowane kurki nie będą smakować dobrze).

6. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupę nalewamy do misek i do jeszcze gorącej wkruszamy ser feta i posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Przechowywanie i mrożenie:

Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce. Starajcie się ją porządnie podgrzać, ale nie intensywnie gotować, żeby śmietana się zważyła.

Mrożenie: ze względu na dodatek śmietany nie polecam mrozić tej zupy.

zupa kurkowa w białym talerzu, wokół talerza koperek i ser feta

Inne przepisy z kurkami:

Zupa kurkowa

Prosta, ale rewelacyjna w smaku zupa kurkowa z ziemniakami, koperkiem i czosnkiem.
Chanterelle mushroom soup in a white bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 5 porcji
kalorie 266kcal
autor Aleksandra

składniki

na zupę:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g ziemniaków 3 duże ziemniaki
  • 450 g kurek
  • duża szczypta kurkumy tylko dla koloru
  • 1.4 litra bulionu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36%, 60 ml
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • ser feta
  • posiekany koperek

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki myjemy, lekko osuszamy i kroimy na 2-4 części, w zależności od wielkości grzybów (małe kurki zostawiamy w całości), ziemniaki obieramy i kroimy na 2 cm kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno (nie przeciskamy przez praskę bo będzie za ostry), koperek kroimy bardzo drobno.
  • 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnio-niskim ogniu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając.
  • Cebulę i czosnek przesuwamy na bok garnka, tak, żeby się nie smażyły (można je również przełożyć na talerz, jeśli tak jest Wam wygodniej). Do garnka dodajemy jeszcze łyżkę oleju i zwiększamy ogień na najwyższy. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 2 minuty bez mieszania, dając im się zabrązowić. Następnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
  • Dodajemy bulion i kurkumę, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 7 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.
  • Do garnka dodajemy kurki, doprowadzamy zupę do zagotowania i gotujemy ok. minutę. Kurki powinny być trochę miękkie i trochę chrupiące (rozgotowane kurki nie będą smakować dobrze).
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ser feta można pominąć, ale warto go użyć, dodaje dużo smaku do zupy.
  • Czy można myć kurki do tego przepisu? Ja myję kurki do tego przepisu – albo pod rozproszonym strumieniem wody z kranu albo dodaję je do dużej miski, czekam chwilę aż większość zabrudzeń opadnie na dno miski, następnie obmywam kurki z reszty zanieczyszczeń. Jeśli macie czas i ochotę to można kurki oczyścić kurki 'na sucho’: suchą szczoteczką / lekko nawilżonym wodą ręcznikiem kuchennym lub gąbeczką. Następnie rozgrzać masło na patelni, jak będzie gorące dodać kurki, smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 1-2 minuty, nie mieszając (jesli przemieszacie kurki to od razu puszczą wodę), potem wymieszać i tylko krótko jeszcze smażyć. Kurki mają zostać chrupiące, nie można ich rozgotować bo będą niesmaczne i miały taką 'śluzowatą’ konsystencję. Tak podsmażone kurki dodać do zupy na końcu, już ich dalej nie gotując (należy je jedynie podgrzać z zupą). Zupa z podsmażonymi grzybami będzie troszkę lepsza, ale ta różnica w smaku nie jest moim zdaniem na tyle znacząca, żeby uzasadniać taki nadmiar pracy jakim jest oczyszczanie grzybów na sucho.
  • Przechowywanie i mrożenie: Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce. Starajcie się ją porządnie podgrzać, ale nie intensywnie gotować, żeby śmietana się zważyła. Mrożenie: ze względu na dodatek śmietany nie polecam mrozić tej zupy.
  • Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia.
Rodzaj zupa
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here