Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych polskich zup. Zupa z mojego przepisu jest dla mnie idealnie kwaśna i ma dobre proporcje ogórków do ziemniaków. To tak naprawdę bardzo prosta zupa z minimalną ilością składników. Jedną z rzeczy, które najbardziej dodają jej smaku jest podsmażanie ogórków na maśle. Spróbujcie mojego przepisu!
Tutaj znajdziecie wszystkie moje przepisy na zupy.
Składniki – co potrzebujecie:
- Koperek można zamienić na pietruszkę, jesli nie macie go pod ręką (ale ogórkowa jest najlepsza z koperkiem!)
- Marchewkę i cebulę można pominąć i dodać marchewkę z bulionu (jeśli gotujecie domowy bulion)
- Jakiej śmietany użyć: można użyć 18% lub 30% (bardziej tłusta śmietana smakuje trochę lepiej)
- Jakiego bulionu użyć: ja lubię najlepiej domowy bulion z kurczaka lub rosół, zupę można zrobić również na bazie bulionu wegetariańskiego lub bulionu ugotowanego na żeberkach (nie przepadam, ale poniżej również będzie podane jak zrobić).
- Jakie mięso z kurczaka najlepiej użyć na bulion – najlepiej jest użyć tych częsci z kurczaka które mają dużo kości, chrząstek i skórz, a mało mięsa – czyli skrzydełka, korpus z kurczaka czy szyja. Można użyć również udek, ale ja wolę je zostawić do innych dań, gdzie mięso jest np. pieczone, a nie gotowane. Piersi z kurczaka w ogóle się nie nadają, szkoda ich gotować (nie dodaję ich także do rosołu).
Jak zrobić zupę ogórkową – krok po kroku:
zaczynamy od zrobienia domowego bulionu z kurczaka:
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 2-3 większe częsci.
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia (woda ma tylko pyrkać, czyli będzie widać małe pęcherzyki na jej powierzchni). Gdy woda się lekko gotuje zbieramy szumowiny (nie musi być dokładnie).
Dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy częściowo przykryte przez 1.5h. Odcedzamy. Warzywa można wyrzucić (1 marchewkę można zostawić do zupy). Jak mięso się trochę ochłodzi obieramy je z kości i skóry – mięso dodajemy później do zupy.
potem gotujemy zupę:
Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z soku (sok zachowujemy!). Ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy.
Posmażamy marchewkę i cebulę oraz ogórki kiszone na maśle.
Do garnka dodajemy ziemniaki.
Dodajemy podsmażone ogórki, marchewkę i cebulę. Gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę doprawiamy sokiem z ogórków (ok. 1/2 szklanki soku z odciśniętych startych ogórków + ok. 1/2 szklanki wody ze słoika z ogórkami). Płyn dodajemy stopniowo! Próbujcie zupę czy Wam smakuje i nie jest za kwaśna. Teraz lepiej jest dodać mniej, na koniec zawsze można dodać więcej kwaśnej wody.
Zaprawiamy śmietanę: mieszamy z kilkoma łyżkami zupy w kubeczku i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Teraz można ewentualnie dodać jeszcze wody ze słoika z ogórkami jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna.
Smacznego!
Przechowywanie zupy i mrożenie:
Zupę możemy przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce do 3-4 dni. Podgrzewamy ostrożnie, aż zupa prawie się zagotuje. Nie gotujemy zupy bo śmietana może się zważyć.
Zupy niestety nie da się zamrozić jeśli zawiera śmietanę. Po rozmrożeniu śmietana się zważy. Zważone zupy krem można zmiksować, ale w przypadku zupy ogórkowej to nie byłby dobry pomysł. Zupę można spokojnie mrozić przed dodaniem śmietany. Mrozić w zamkniętych pojemnikach lub słoikach. Rozmrozić, podgrzać i dodać śmietanę.
Zupa ogórkowa
składniki
składniki na zupę:
- 3 łyżki masła
- 450 g ogórków kiszonych
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 6 szklanek 1,5 l bulionu z kurczaka / warzywywnego
- 450 g ziemniaków 5 średnich ziemniaków
- 1/2-1 szklanki soku ze słoika z ogórkami
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 80 ml
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
składniki na bulion z kurczaka:
- 8 skrzydełka z kurczaka lub korpus i szyja z kurczaka + kilka skrzydełek
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1/3 pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- kilka gałązek pietruszki
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 8 szklanek wody 2 litry
Would you like to save this?
wykonanie
jak zrobić bulion:
- Dodać skrzydełka z kurczaka do dużego garnka i zaleć 8 szklankami zimnej wody. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Woda nie powinna się intensywnie gotować, powinniście widzieć jedynie kilka drobnych pęcherzyków powietrza (woda powinna 'pyrkać’). Gdy woda już się gotuje, zszumować szare grudki, które zgromadzą się na jej powierzchni. Można to zrobić łyżką cedzakową lub małym sitkiem (nie musi być bardzo dokładnie).
- Gdy woda się podgrzewa przygotowujemy warzywa: obrać marchewki, korzeń pietruszki i seler. Pokroić na 2-3 większe kawałki. Por przekroić na pół i dokładnie umyć.
- Gdy woda z kurczakiem już lekko się gotuje, dodać warzywa i przyprawy, wodę lekko doprawić solą. Doprowadzić ponownie do wrzenia (tak jak wcześniej, woda powinna się tylko lekko gotować). Przykryć częściowo garnek i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 1.5 godziny.
- Bulion przecedzić przez sitko. Warzywa można wyrzucić (można zachować 1 marchewkę i dodać ją do zupy). Gdy mięso trochę ostygnie, oddzielamy je od skóry i kości (mięso dodajemy później do zupy).
robimy zupę:
- Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru soku (sok zachować, będzie go ok. 1/2 szklanki).
- Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w małą kostkę, ok. 1.5 cm, cebulę drobno posiekać.
- 2 łyżki masła rozgrzać na średniej patelni, dodać ogórki, smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy je do garnka z bulionem.
- Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła na patelni, dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Cebulę i marchewkę dodajemy do garnka z bulionem i ogórkami.
- Ziemniaki dodać do garnka, zagotować bulion i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Do soku z odciśniętych ogórków dodajemy jeszcze ok. 1/2 szklanki soku z ogórków (wody ze słoika w którym były ogórki), razem powinniście mieć ok. 1 szklankę. Całość stopniowo dodajemy do garnka, próbując po drodze czy zupa nie jest dla Was za kwaśna (można dodać mniej).
- Zdjąć garnek z ognia.
- Zaprawiamy śmietanę: wlać śmietanę do szklanki, dodać kilka łyżek zupy cały czas mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka.
- Doprawić zupę solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością wody ze słoika z ogórkami, jeśli zupa jest za mało kwaśna.
- Smacznego!
uwagi
- Można użyć mrożonego mięsa do przygotowania bulionu. Nie trzeba go rozmrażać, mięso bezpośrednio wrzucamy do wody.
- Jeśli chcecie zrobić bulion na żeberkach: 500g żeberek podzielić na mniejsze części (np. po 2 kości), dodać do zimnej wody. Przygotowanie jest takie samo jak bulionu z kurczaka.
- Przechowywanie zupy i mrożenie:
- Zupę możemy przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce do 3-4 dni. Podgrzewamy ostrożnie, aż zupa prawie się zagotuje. Nie gotujemy zupy bo śmietana może się zważyć.
- Zupy niestety nie da się zamrozić jeśli zawiera śmietanę. Po rozmrożeniu śmietana się zważy. Zupę można spokojnie mrozić przed dodaniem śmietany. Mrozić w zamkniętych pojemnikach lub słoikach. Rozmrozić, podgrzać i dodać śmietanę.
- Liczba kalorii = 1/6 przepisu (1 mała porcja). Są to tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy