Błyskawiczna do przygotowania pyszna pomidorówka z dodatkiem podsmażonej piersi z kurczaka i pieczarek. Podałam ją z drobnym makaronem i natką pietruszki. Zupa a powstała z tego, co znalazłam w lodówce i wyszła naprawdę smaczna. To super pomysł, jeśli nie macie rosołu lub chociaż bulionu z kurczaka, żeby zrobić pyszną, tradycyjną pomidorówkę. Tutaj podsmażona pierś z kurczaka i grzyby dodają dużo smaku i nadrabiają smakiem brak dobrego wywaru mięsnego. Spróbujcie!
Składniki:
- Zupę można zroibc na wodzie lub bulionie warzywnym, ale oczywiście będzie smakować najlepiej na bulione z kurczaka / rosole. Jeśli robicie bulion warzywny od podstaw (tutaj jest mój przepis na bulion) to warto dodać do niego parę suszonych grzybków, żeby wzmocnić grzybowy smak zupy (smak pomidorowy jest tutaj mimo wszystko najbardziej wyrazisty).
- Makaron można użyć dowolny.
- Zamiast kurczaka można również użyć piersi z indyka.
- Pieczarki – użyłam brunatnych bo wg mnie są smaczniejsze, ale można oczywiście użyć zwykłych.
- Śmietana – ja zawsze używam śmietany 30-36% do zup bo jest najsmaczniejsza, ale można też użyć 18% (tą śmietanę trzeba koniecznie wymieszać powoli z kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zważyła).
Jak zrobić zupę pomidorową z kurczakiem i pieczarkami krok po kroku:
- Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w małą kostkę, czosnek bardzo drobno.
- Kurczaka podsmażamy w dużym garnku. Ważne jest żeby wrzucić go na gorący, dobrze rozgrzany olej i nie mieszać od razu tylko dać mu się zabrązowić. Kurczaka przekładamy na talerz (kurczak nie musi być całkiem usmażony, tylko zabrązowiony).
3. Podsmażamy pieczarki. Tutaj zasada smażenia jest podobna jak przy kurczaku – wysoki ogień, dodajemy pieczarki i zostawiamy je na chwilę w spokoju, jak się zabrązowią mieszamy – wtedy zaczną puszczać wodę.
4. Dodajemy cebulę i smażymy chwilę, potem czosnek i smażymy tylko ok. 30-60 sekund.
5. Dodajemy bulion i przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
6. Dodajemy z powrotem kurczaka i gotujemy ok. minutę jeśli nie był całkiem usmażony. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Jeśli nie używacie śmietany 30-36% tylko np. 18% to trzeba ją najpierw zahartować, żeby się nie zważyła (śmietanę dodajemy do małego kubka i powoli dodajemy kilka łyżek zupy cały czas mieszając, następnie tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy).
Smacznego!
Przechowywanie:
Zupę można przechowywać w lodówce do 3 dni, bez problemu się odgrzewa.
Można ją również mrozić, ale bez dodatku śmietany (może się rozwarstwić).
Inne pyszne przepisy na zupy:
- Kokosowa zupa kalafiorowa
- Zupa gołąbkowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa pomidorowa z tortellini
- Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą
- Zupa botwinkowa (botwinka)
Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami
składniki
zupa:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 piersi z kurczaka ok. 400g
- 200 g pieczarek najlepiej brunatnych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik passaty pomidorowej 680g
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka lub rosołu
- 100 ml śmietany 30-36%
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- 250 g drobnego makaronu np. gwiazdki lub orzo
- natka pietruszki
Would you like to save this?
wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w grube plasterki (ok. 0.5 cm), cebulę w kostkę, czosnek bardzo drobno.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka. Smażyć na najwyższym ogniu ok. 2 minuty (bez mieszania), aż się zabrązowi, następnie doprawić dobrze solą i pieprzem i smażyć, mieszając jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz, kurczak nie musi być całkiem ścięty.
- Do garnka dodać pieczarki, smażyć bez mieszania ok. 2 minuty, aż się lekko zabrązowią, zmniejszyć ogień na średnio-niski, dodać cebulę i smażyć jeszcze ok 4 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając, ok. minutę.
- Dodać passatę pomidorową i bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
- W osobnym garnku gotujemy makaron.
- Dodać kurczaka z powrotem do garnka (gotować ok. minutę, jeśli nie był całkiem ścięty).
- Garnek zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
- Smacznego!
uwagi
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/6 przepisu), zupa razem z makaronem.
- PRZECHOWYWANIE: Zupę i makaron przechowujemy w lodówce osobno. Na drugi dzień zupę podgrzewamy i dodajemy makaron.
- Jeśli chcielibyście zapasteryzować zupę w słoikach, można to zrobić, ale również bez makaronu i śmietany.
- Jeśli używacie śmietany 18% to trzeba ją zahartować: Śmietanę wlać do małej miseczki. Dodać do niej stopniowo zupę, ok. 6 łyżek, mieszając po dodaniu każdej łyżki. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy.
- W sezonie na świeże pomidory można dodać domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów (czyli gotowane chwilę pomidory, przetarte przez sitko, bez skórek i pestek).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Mela
9 marca 2019 o 09:21Jeszcze nie jadłam takiej pomidorówki ale zrobiłam i bardzo nam smakowała 🙂 polecam
Aleksandra
9 marca 2019 o 10:41cieszę się, my też ją bardzo lubimy