Pyszna zupa pomidorowa z tortellini. Jest prosta i szybka do zrobienia – będzie gotowa w ok. 25 minut! Gotową zupę posypujemy tartym parmezamem i świeżą bazylią. Jest pełna smaku i dosyć sycąca – to wszystko czego potrzebujemy w tę zimną pogodę.
Spróbuj również tej zupy pomidorowej: zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki:
Jak zrobić krok po kroku:
- Na oliwie i maśle podsmażamy cebulę, czosnek i suszone zioła.
- Dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy 10 min.
3. Dodajemy kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
4. Tortellini gotujemy bezpośrednio w zupie. Posypujemy obficie tartym parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego!
Zupa pomidorowa z tortellini
składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylia, oregano i tymianek
- 1 słoik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- 3 szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka, 750ml
- 1/2 szklanki śmietany 30-36% 125ml
- 500 g gotowych tortellini dowolny smak (ja lubię 3 sery lub ricotta ze szpinakiem)
- 1/2 szklanki startego parmezanu do posypania
- świeże liście bazylii
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Rozgrzać oliwę z oliwek i masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć na średnio-niskim ogniu przez 5 minut lub aż cebula będzie miękka.
- Dodać czosnek i zioła włoskie. Smażyć mieszając przez około 1 minutę.
- Dodać passatę pomidorową i bulion. Doprowadzić do wrzenia a potem gotowaćna małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
- Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (moje tortellini trzeba wrzucić na gorącą wodę i gotować na małym ogniu 2 minuty).
- Zupę przelać do misek i posypać obficie tartym parmezanem i posiekanymi liśćmi bazylii.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli używacie pomidorów z puszki to trzeba je zmiksować przed dodaniem do zupy lub zmiksować całą zupę przed dodaniem tortellini (dlatego lepsza jest passata bo nie trzeba jej już miksować, poza tym jej smak też pasuje mi lepiej).
- Jeśli passata/pomidory z puszki których używacie są raczej kwaśne można dodać 1/2 – 1 łyżeczkę cukru do zupy. Ja użyłam domowego przecieru pomidorowego więc cukier nie był konieczny.
- Zamiast świeżej bazylii można dodać łyżeczkę suszonej (dodajcie razem z ziołami włoskimi). Ze świeżą bazylią smakuje lepiej.
- Możecie użyć dowolny smak tortellini (również mrożone, postępujcie wg instrukcji na opakowaniu).
- Możecie poeksperymentować i wzbogacić smak zupy dodając trochę octu balsamicznego, koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, chilli, mięso mielone lub kiełbasę (szczególnie włoską) lub szpinak. Mi ta zupa najlepiej smakuje w takiej wersji podstawowej, jak w przepisie.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
7 komentarzy
Joanna
5 lipca 2023 o 09:25Dla mnie pychota!
Joanna
22 marca 2022 o 12:26Za dużo pomidorów. Zdecydowanie za kwaśna, a dałam już i tak mniej passaty niż w przepisie. Następnym razem dam jeszcze mniej. Poza tym passata mocno zagęszcza, więc w połączeniu ze śmietanką (która też zagęszcza) zupa robi się zbyt ciężka.
Ania
5 lutego 2021 o 13:20Jakiej wielkosci jest 1 słoik passaty pomidorowej ?
Z gory dziekuje 🙂
Aleksandra
5 lutego 2021 o 13:52ok. 700 ml
Marianna Polecka
25 lutego 2020 o 22:30Wyszła za pierwszym razem i smakowała fenomenalnie 🙂 Pomidory krojone w opakowaniu kartonowym z bazylia i oregano też się sprawdzili. Całość zupy zmiksowałam. Ta kwaskowatość o której wspomniałaś nam akurat pasowała 🙂 Świetny przepis i mega prosty! Czekam na więcej wege opcji 😉
Aleksandra
26 lutego 2020 o 07:21super, cieszę się 🙂
Ola
6 czerwca 2020 o 06:57Super