Pyszna zupa z dużą ilością warzyw i serowymi tortellini. Lekka i zdrowa, ale też sycąca. Szybka, prosta, bardzo dobra!
Polecam również podobną zupę – pomidorową z tortellini.
Składniki:
Warzywa – można użyć dowolnych, sprawdzi się również szpinak, kalafior, dynia, słodkie ziemniaki, ziemniaki, groszek.
Tortellini – również można użyć dowolnego smaku, sprawdzi się również z ricottą i szpinakiem lub z prosciutto.
Bulion – można użyć warzywnego lub z kurczaka/rosołu.
Jak zrobić warzywną zupę z tortellini krok po kroku:
Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.
Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.
Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta – ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Przechowywanie: zupa bardzo dobrze się odgrzewa, ale tortellini zostawione w zupie będzie zupełnie miękkie, a nie al dente jak świeżo przygotowane. Zupę można również zamrozić (nie można jeśli użyliście mrożonych tortellini).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Zupa warzywna z tortellini
składniki
zupa:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 2 duże marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół włoskich lub prowansalskich
- 1 puszka pomidorów
- 5 szklanek bulionu 1.25 l
- 1 średnia cukinia
- 150 g fasolki szparagowej duża garść
- 450 g tortellini z serem
- sól i pieprz
do podania:
- tarty parmezan
- posiekana pietruszka
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.
- Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
- Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.
- Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta – ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
- Smacznego!
uwagi
- Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy