Pyszna zupa fasolowa z ziemniakami, doprawiona sporą ilością czosnku i rozmarynu. Jest szybka i łatwa do zrobienia, potrzebujecie tylko kilku składników!
Wszystkie moje przepisy na zupy znajdziecie tutaj: przepisy na zupy.
Składniki:
- Biała fasolka – użyłam fasolki cannellini z puszki. Możecie użyć również innego rodzaju białej fasoli z puszki lub namoczyć i ugotować fasolę sami.
Używam fasoli i całego płynu, który jest w puszce. Ten płyn naturalnie zagęszcza zupę, nie ma potrzeby wylewania go! - Ziemniaki – można użyć ziemniaków takich jak na puree (lepsze bo bardziej zagęszczą zupę) lub takich jak na frytki (lepiej trzymają swój kształt).
- Czosnek – czosnku jest sporo ale zupa nie jest przesadnie czosnkowa. Ważne jest, żeby posiekać czosnek nożem a nie rozgnieść go praską do czosnku – rozgnieciony czosnek wydziela więcej substacji, która jest odpowiedzialna za jego ostry smak. Siekając czosnek nożem możemy go więc dodać więcej. Nie zmniejszajcie ilości czosnku bo on razem z rozmarynem są tym co nadaje smak zupie, reszta składników nie ma dużo smaku (fasola, ziemniaki).
- Rozmaryn – musi być świeży, nie suszony. Suszony ma bardzo mało aromatu.
- Cebula
- Bulion – można użyć warzywnego lub z kurczaka.
Co jeszcze można dodać do zupy:
Jeśli zrobicie zupę tak jak w przepisie to będzie naturalnie wegańska, bezglutenowa i bez nabiału. Mimo małej ilości składników jest naprawdę pyszna. Możecie ją również urozmaicić dodając:
- sok i skórkę z cytryny
- szynkę, kiełbasę (można na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć cebulę) lub bekon (smażonym bekonem można posypać gotową zupę)
- jarmuż lub szpinak
- więcej warzyw jak seler naciowy, marchewka (można podsmażyć razem z cebulą) lub cukinię
- we włoskim stylu: można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju, dodać skórkę i sok z cytryny i zupę posypać rozmarynem
Jak zrobić zupę z fasoli krok po kroku:
1. Przygotować wszystkie składniki: 1 średnią cebulę pokroić w grubą kostkę, 7 małych ząbków czosnku i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać 0.5 kg ziemniaków i pokroić na 1.5 cm kawałki.
2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
3. Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
4. Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion.
5. Dodać 1 gałązkę rozmarynu w całości, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
Na pierwszym zdjęciu u góry zupa jest częściowo zmiksowana, a na poniższym zdjęciu jest niezmiksowana.
Smacznego!
Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem
składniki
- 1 średnia/duża cebula
- 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki drobno pociętych igieł + 1 gałązka z listkami w całości
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 7 małych ząbków czosnku
- 1 puszka białej drobnej fasolki cannellini 400g
- 500 g ziemniaków pokrojone w 1 cm plasterki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ja użyłam warzywnego
- sól i czarny pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować wszystkie składniki: cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać ziemniaki i pokroić na 1.5 cm kawałki.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
- Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
- Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
- Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty.
- Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka – w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
- Smacznego!
uwagi
- Ja użyłam fasolki cannellini, ale można użyć również innych typów białej fasolki w puszce. Fasolę możecie również namoczyć i ugotować sami.
- Rozmaryn – musi być świeży! Z suszonym rozmarynem będzie gorzej smakować. Nie da się również zamienić rozmarynu na inną przyprawę, pasuje najlepiej.
- Bulion – może być warzywny lub z kurczaka.
- Co możecie jeszcze dodać do zupy: trochę skórki z soku z cytryny, szynkę lub inne mięso, posypać zupę smażonym boczkiem, więcej warzyw jak: marchewki, seler naciowy, jarmuż, szpinak, cukinia lub ser parmezan.
- Jeśli zrobicie zupę tak jak jest w przepisie będzie ona naturalnie wegańska, bez glutenu i bez nabiału.
- Zupę można mrozić: przełożyć do zamykanego pojemnika lub grubego plastikowego worka i zamrozić do 6 miesięcy.
- Zupa świetnie się odgrzewa. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
1 komentarz
Citytaste
22 stycznia 2018 o 11:03Jedna z najciekawszych zup 🙂